Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Φωτοβολταϊκά: το πρώτο βήμα για το net-metering – Τι λένε οι σύνδεσμοι



Ως μεγάλο βήμα που από μόνο του όμως δεν είναι αρκετό χαρακτηρίζει την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το net-metering ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣ» και ζητά τη δημιουργία ενός γενικότερου θεσμικού πλαισίου που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας και όχι απλά στην εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ.
Άλλωστε, όπως αναφέρει ο Ήλιος “η χώρα μας άλλωστε βρίθει από παραδείγματα νόμων και υπουργικών αποφάσεων που δεν εφαρμόζονται, ακόμα και στο χώρο των ΑΠΕ (βλ. μικρές ανεμογεννήτριες) και προσθέτει ότι ”είναι αναγκαίο ο διαχειριστής του δικτύου και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας -με πρώτη τη ΔΕΗ- να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια”.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο, το net metering δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γέφυρα προς τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή.

“Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία πρέπει να σταθεί σύμμαχος επιδεικνύοντας ταχύτερα αντανακλαστικά, από αυτά που επέδειξε μέχρι σήμερα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο, ούτε η πολυτέλεια να χάνονται ευκαιρίες. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε αν θέλουμε η χώρα να σταθεί στα πόδια της” καταλήγει ο σύνδεσμος.

—Τι λέει η ΣΤΕΓΗ

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Επενδυτών Μελετητών Κατασκευαστών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών “Στέγη” κάνει λόγο για “δικαίωση” και κάνει ειδική μνεία στην τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα με τη “Στέγη”, “υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της υπάρχουσας απόφασης” όπως είναι η θεσμοθέτηση του ‘virtual net metering’.

Τέλος η “Στέγη” αναφέρει ότι αναμένει το σχετικό ΦΕΚ και τις ενημερώσεις από τους κατά τόπους ΔΕΔΔΗΕ για τις αιτήσεις, συμβάσεις και τα διαδικαστικά που αφορούν τα ενδοϋπηρεσιακά ζητήματα.

econews 5 Ιανουαρίου 2015, 11:47

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου